Žáci 1. ročníku se jako každoročně zúčastnili gastronomického festivalu Olima 2024. Měli možnost ochutnat produkty regionálních výrobců, zhlédnout prezentace mladých kuchařů a cukrářů a zakoupit si nové výrobky na trhu. Návštěva festivalu byla úspěšná, studenti odcházeli spokojeni, obohaceni spoustou zážitků, propagačních materiálů a snad i s novými poznatky a nápady, které budou moci využít ve svém dalším vzdělávání.
Školní rok je v plném proudu a žáci 2. ročníků pokračují ve výuce odborného předmětu Technologie přípravy pokrmů. Studenti se v nově vybavené cvičné kuchyni učí nejen vařit, ale i péci a připravovat různé dezerty a zákusky. A že jim to jde!
Jako každý rok i letos proběhl adaptační a seznamovací kurz prvního ročníku. Ten letošní se uskutečnil 12. - 13. září 2024.
Nový školní rok zahájila škola aktivně - účastí na tradičním Uničovském gulášfestu, čili kulinářské soutěži ve vaření kotlíkového guláše. Soutěž se konala již poněkolikáté, ale my jsme se přihlásili poprvé. Různé druhy guláše přišlo v sobotu 7. září uvařit celkem 14 týmů ve dvou soutěžních kategoriích. A že bylo co ochutnávat! Návštěvníci mohli vyzkoušet guláš hovězí, znojemský, vepřový, zvěřinový atd. A jak to dopadlo? První místo jsme sice nezískali, ale co není letos, může být třeba v ročníku příštím. Důležité je, že náš segedínský guláš, který připravily učitelky gastronomických předmětů Z. Kučerová a P. Drábková spolu se studentkami, návštěvníkům chutnal a v kotlíku nezůstal:-)
Zahájení školního roku 2024/25 se uskuteční v budově školy, a to
Rozpis učeben bude vyvěšen ve vestibulu školy, rozvrh hodin je k dispozici ve školním informačním systému Edookit a zde v sekci pro studenty.
Všem našim žákům přejeme v novém školním roce mnoho studijních úspěchů.
Kolektiv SOŠ Uničov s.r.o.
Z důvodu stavebních úprav bude škola od 1.7. do 23. 8. 2024 otevřena pouze po předchozí domluvě. V případě potřeby volejte na tel. č. 607 557 042, pište na vosunicov@vosunicov.cz nebo dagmar.smolkova@sosunicov.cz.
Plný provoz školy bude zahájen v pondělí 26.8. 2024.
Kolektiv SOŠ Uničov s.r.o.
Školní rok skončil a kolektiv zaměstnanců školy přeje všem žákům krásné, klidné, zajímavé, dlouhé a bezpečné prázdniny:)
Společně se uvidíme zase v pondělí 2. září 2024 v 8 hodin.
V letošním školním roce vykonávali vybraní žáci 3. ročníku zahraniční praxi, konkrétně ve Švédsku. Ve spolupráci s cestovní kanceláří Scandia Czech Tour pracovaly dvojice žáků v penzionu Anneberg u městečka Bottnaryd, cca 200 kilometrů od Goteborgu v jižní části Švědska. Praxe trvala vždy jeden měsíc a zahrnovala všechny činnosti spojené s provozem penzionu a obsluhou účastníků zájezdů, které CK Scandia Czech Tour pořádá. Ve dnech volna se mohli žáci účastnit poznávacích výletů a objevit tak krásy Švédska na vlastní oči. Spolupráce školy s touto cestovní kanceláří bude pokračovat i v dalším období.
K závěru školního roku patří třídní výlety. Nejinak tomu bylo i letos. Třídy spolu se svými třídními učitelkami vyrazily na různá místa: například do Lipové- lázní, ZOO na Kopečku, jen tak na piknik do Želechovic na bowling, Macochu nebo také do Laser arény v Olomouci. Počasí tentokrát nezklamalo, a tak se všechny výlety vydařily. Hlavně že se neučilo a prázdniny jsou již za dveřmi:-)
Výsledky 2. kola jsou k dispozici v sekci pro uchazeče.
Výsledky 2. kola přijímacího řízení - denní studium (PDF - 777.76 KB)
V rámci výuky odborného předmětu Metodika průvodcovské činnosti vyrazili žáci druhého ročníku se svojí učitelkou Ing. Karolínou Biharyjovou na exkurzi po uničovských památkách. Výklad si předem připravili, a tak si někteří úplně poprvé vyzkoušeli, co obnáší práce průvodce cestovního ruchu. Tentokrát se žáci ještě neobešli bez písemné přípravy, ale příště už to určitě bude dokonalé. Škoda jen, že počasí tentokrát lákalo spíše k vodě než na památky :-)
Po dvou letech letos opět proběhl školní projekt Gastro. Na závěr dvouleté výuky gastronomických předmětů připravili žáci 2. ročníku slavnostní banket a předvedli tak všem vyučujícím, co se během dvou let pod vedením Mgr. Zdenky Kučerové naučili. Tématem projektu byla stará česká kuchyně aneb co naše babičky uměly. Vymyšlené bylo vše opravdu do detailu. Od menu přes oblečení obsluhujících, výběru hudby až po výzdobu učebny, A i když to bylo pro žáky náročné, moc se jim to všechno povedlo. Druháci ukázali, že i když mají ještě dva roky do maturity, mnohé již ovládají a škole tak ostudu neudělají.:)
V rámci výuky dějepisu a turismu vyrazili žáci 1.A se svojí třídní učitelkou Mgr. Marcelou Spurnou na exkurzi po olomouckých památkách. Výklad o nejznámějších starobylých kašnách, palácích, kostelech, sloupech i jiných památkách, kterými je Olomouc opravdu nabitá, podávali po předchozí domácí přípravě sami žáci a téměř všichni za něj získali pochvalu. Počasí bylo už téměř letní, a tak zmrzlina na konci procházky byla vítaným osvěžením:)
Ve čtvrtek dne 6. června 2024 zorganizovala třídní učitelka 1.B Mgr. Nataša Bruštíková v rámci preventivní výchovy BOZ exkurzi žáků na pracovišti Hasičského záchranného sboru v Uničově. Žáci se nejprve seznámili s chodem stanice a s organizací požární ochrany. Následoval výklad zkušeného hasiče, který žákům vysvětlil, jak taková stanice funguje, jak vypadá vyhlášení poplachu, jakou hasiči používají techniku, a předvedl jim hasičská záchranná vozidla. Samotní žáci si mohli vyzkoušet poskytnutí první pomoci či se obléknout do hasičského obleku. Exkurze byla velmi zajímavá, žáci se poučili i pobavili současně:)
Za účasti starosty města Uničova, vedení školy, pedagogického sboru, hostů a s hudebním vystoupením žáků ZUŠ Uničov proběhlo dne 3. června 2024 v Koncertní síni v Uničově slavnostní předávání maturitních vysvědčení.
Absolventi oborů Hotelnictví a Podnikání obdrželi kromě vysvědčení i certifikát EUROPASS - doklad vysvětlující jejich kvalifikaci pro případ zaměstnání v zemích Evropské unie.
Všem absolventům blahopřejeme a přejeme mnoho úspěchů v praxi, dalším studiu i v osobním životě.
Kolektiv SOŠ Uničov
Informační schůzka s uchazeči přijatými do denního studia Hotelnictví a cestovního ruchu a jejich zákonnými zástupci se uskuteční v úterý dne 11. června 2024 v 16 hodin v budově školy.
Schůzka s uchazeči HOT 11.6.2024 (PDF - 203.97 KB)
Ředitelka školy vyhlašuje 2. kolo přijímacího řízení pro obor denního studia 65-42-M/01 Hotelnictví se ŠVP Hotelnictví a cestovní ruch. Přihlášky vkládejte do DIPSY nebo zasílejte na adresu: SOŠ s.r.o. Stromořadí 420, 783 91 Uničov do 24.5. 2024. Výsledky 2. kola budou zveřejněny 21.6.2024.
Více informací v sekci pro uchazeče - kritéria pro 2. kolo PŘ. V případě dotazů volejte na 607 557 042.
Kritéria PŘ Hotelnictví 2024-25 2. kolo (PDF - 273.33 KB)
V sekci pro uchazeče - výsledky PŘ - byly zveřejněny výsledky 1. kola přijímacího řízení pro školní rok 2024-25 pro denní i dálkové studium.
Všem přijatým uchazečům gratulujeme.
V případě dotazů nás kontaktujte na 607 557 042
Výsledky PŘ 1. kolo 24_25 Hotelnictví (PDF - 805.8 KB)
Další z odborných exkurzí žáků, navazujících na výuku gastronomických předmětů, byla návštěva Pivovaru Litovel. byla určena pro žáky 2. ročníku a proběhla v pátek 10. května 2024. Během exkurze se žáci dozvěděli, co všechno dělá litovelský sládek, jak se vaří české pivo, jak vypadá varna, spilka či ležácké sklepy, a seznámili se také s bohatou historií pivovaru, který byl založený v roce 1893. O jeho popularitu se zasloužil i zápasník Gustav Frištenský a za první republiky se pivu říkalo "moravská Plzeň". Žákům se v pivovaru líbilo, dozvěděli se mnoho nových poznatků a zajímavostí a exkurze se tedy vydařila.
Ve dnech 18. - 19. dubna 2024 proběhl na naší škole základní kurz vaření kávy Barista. Žáci se pod vedením zkušeného lektora pana Tomáše Zahradila, vedoucího sekce Mistr kávy České barmanské asociace, seznámili s historií pěstování a přípravy kávy, naučili se krok za krokem připravit vydatné espresso či lahodné cappuccino. Po úspěšném zdolání závěrečného testu obdrželi všichni účastníci certifikát České barmanské asociace barista- junior, platný v mnoha cizích zemích. Certifikát využijí žáci i během odborných praxí, které žáky již zanedlouho čekají.