GASTRO projekt
Popis:
Projekt je mezipředmětový a spočívá v kombinaci obsahu předmětů vzdělávací oblasti Gastronomie, konkrétně předmětů Technika obsluhy a služeb, Technika přípravy pokrmů a Seminář praktické gastronomie
Očekávané výstupy a cíle projektu:
Organizační a praktické zabezpečení slavnostní hostiny – banketu
Postup:
1. příprava
2. průběh
3. ukončení
1. Příprava:
Žáci v hodinách odborných předmětů, v jiných příbuzných předmětech i ve svém volném čase vyhledají základní informace k připravovanému projektu. Tyto informace budou sloužit jako výchozí pomůcka pro uskutečnění akce.
2. Průběh:
Žáci si vylosují svou funkci v organizačním uspořádání akce a podle náplně této funkce vykonávají následující činnosti:
· sestaví slavnostní menu
· vynormují nebo vykalkulují potřebné množství surovin
· zajistí nákup potravin a nápojů
· provedou cenovou kalkulaci pokrmů a nápojů
· pokrmy a nápoje dle stanoveného menu prakticky připraví
· připraví prostory a tabuli pro určenou akci, včetně jmenovek, zasedacího pořádku, vyhotovení slavnostního menu a dekorace tabule
· provedou servis pokrmů a nápojů vyšší formou složité obsluhy
· vedou skladovou evidenci nakoupených potravin
· provedou vyúčtování celé akce
3. Ukončení:
Zhodnocení celé akce – dodržení gastronomických pravidel a zásad obsluhy, hygienických a bezpečnostních předpisů, správné vynormování a kalkulace pokrmů, jejich chuťové vlastnosti a vedení účetní evidence
Určeno pro: 2. ročník